Ciutat Democràtica

05/04/2017 - 14:31

Impuls a un model nou de polítiques actives d'ocupació

Treball. El Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i l’entitat municipal Barcelona Activa han decidit treballar conjuntament per posar en marxa aquest any un nou model integral de polítiques actives d’ocupació a la ciutat.

El Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) i Barcelona Activa han signat un acord que permetrà que ambdues entitats treballin conjuntament per aplicar polítiques actives i d’intermediació laboral. L’objectiu és optimitzar els recursos i afavorir la incorporació de les persones aturades al mercat de treball de la ciutat.

El nou model centra l’atenció dels serveis d’ocupació en els usuaris i preveu formes d’intermediació més pròximes al territori per fer més eficients les intervencions en el mercat de treball de Barcelona. La coordinació entre les institucions ha de facilitar l’elaboració d’una cartera de serveis integrada, adaptada a les característiques i les necessitats de les persones, els col·lectius, les empreses i els sectors productius de la ciutat.

Al mateix temps, l’acord firmat entre les dues entitats dependents de la Generalitat i l’Ajuntament, respectivament, intenta aprofundir en el desplegament futur de les estratègies i la concertació territorial que estableix la nova legislació sobre ocupació a Catalunya. L’acord ha estat signat pel secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat, Josep Ginesta, i pel primer tinent d’alcaldia de Treball, Economia i Planificació Estratègica, Gerardo Pisarello.

L’exemple d’un model ideal d’intervenció integral en matèria d’ocupació al territori és el programa “Treball als barris”, que el SOC i Barcelona Activa executen conjuntament i que centra l’atenció en les necessitats específiques de les persones aturades als diversos barris de la ciutat a partir de la diagnosi i el treball coordinat amb entitats i agents socials del territori, i amb un contacte permanent amb el teixit econòmic i les empreses per a la prospecció de llocs de feina.

Barris d’atenció especial pel que fa a l’ocupació

Hi ha dispositius en diversos barris d’atenció especial de sis districtes de Barcelona: Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, la Barceloneta i el Raval Sud (Ciutat Vella), el Poble-sec, la Bordeta, la Marina de Port (Sants-Montjuïc), les Roquetes, Torre Baró i Ciutat Meridiana (Nou Barris), el Bon Pastor, Baró de Viver i la Trinitat Vella (Sant Andreu) i el Besòs i el Maresme (Sant Martí).

Mitjançant aquest programa, durant l’any 2016 es van atendre més de 2.200 persones residents en barris amb dificultats especials. D’aquestes persones, unes 2.000 han passat pels dispositius d’inserció laboral i prop del 40% dels participants han trobat feina abans d’acabar l’any.