Ciutat Democràtica

17/05/2017 - 12:18

Petició a l’Estat per controlar les emissions dels vehicles i evitar-ne manipulacions

Contaminació. Els consistoris de Barcelona i Madrid i 400 entitats ecologistes s’uneixen per demanar a l’Estat que voti a favor del nou reglament europeu d’homologació i de vigilància de vehicles per evitar la manipulació en el control de les emissions.

Barcelona, Madrid, la Federació Europea de Transport i Medi Ambient i les quasi quatre-centes organitzacions no governamentals de l’Aliança pel Clima s’han unit per demanar a l'Estat que voti a favor del nou reglament europeu sobre l'homologació i la vigilància dels vehicles amb l’objectiu d’evitar que es manipulin els controls de les emissions.

Els vehicles són la principal font de contaminació de ciutats com Barcelona, i la mala qualitat de l’aire afecta directament la salut de la població i provoca centenars de morts prematures cada any. Per això, i amb l’antecedent del frau destapat fa uns anys en el control de les emissions de vehicles dièsel, l’anomenat Dieselgate comès per marques del grup Volkswagen, el Parlament Europeu ha desenvolupat un nou reglament que se sotmetrà a votació dels estats membres i que actualitza els protocols per detectar i evitar fraus en les anàlisis d’emissions que efectuen les empreses automobilístiques.

En una carta adreçada a la ministra d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, els ajuntaments de Barcelona i Madrid, la Federació Europea de Transport i Medi Ambient i les quasi quatre-centes organitzacions no governamentals que formen l’Aliança pel Clima reclamen que el Govern de l’Estat es posicioni a favor del nou reglament en la sessió del Consell de la Unió Europea del 29 de maig, en què es votarà la nova norma. Aquest nou reglament inclou un reforç de la supervisió sense restriccions per part de la Comissió i la capacitat per imposar sancions si no es compleix el reglament.

La missiva, que apel·la el Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat com a organisme competent en l’homologació de vehicles de motor, recorda que l’Estat espanyol ja és objecte d’un procediment d’infracció per incompliment respecte al diòxid de nitrogen, un dels principals contaminants de Barcelona. A més, l’Estat també ha estat expedientat per la Unió Europea per no haver sancionat els responsables del frau de Volkswagen.

Signen la carta Janet Sanz, tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat; Inés Sabanés Nadal, delegada de l’Àrea de Govern de Medi Ambient i Mobilitat de l’Ajuntament de Madrid; Isabell Büschel, delegada a Espanya de la Federació Europea de Transport i Medi Ambient; Víctor Viñuales, director de la Fundació Ecologia i Desenvolupament (Ecodes); Francisco Segura, coordinador d’Ecologistes en Acció, i Jéremie Fosse, president d’Eco-union.