Ciutat Democràtica

Remodelació de la plaça del Centre

La reurbanització de la  Plaça del  Centre començarà el darrer trimestre de l’any 2014. El passat mes d’abril va finalitzar el procés d’aportacions veïnals que complementa el projecte de l’Ajuntament, que està en fase de redacció,  fent que les obres a realitzar s’adaptin millor a les necessitats del veïnat, comerciants i ciutadania  de la zona. ( del districte de Les Corts i que llinda amb el districte de Sants.

En el decurs del procés participatiu finalitzat s’han fet repàs a les prioritats que es centren en aspectes relacionats amb l’accessibilitat, en potenciar l’espai dedicat a jocs infantils i en millorar la vegetació. Globalment, s’ha vetllat especialment per obtenir com a resultat una plaça més confortable per passar- hi una estona, més ben il·luminada, i que incorporarà elements d’urbanisme intel·ligent En aquest sentit, les principals reivindicacions han estat millorar els espais d’estada que hi ha a la plaça i també ampliar-la de manera que les dues bandes, dividides per l’avinguda de Madrid, estiguin més unides, més connectades per passarel·les per a vianants i guanyin una composició més uniforme . El projecte també preveu l’arranjament de les voreres de l’avinguda de Madrid en la part més propera a la plaça.

 

Fases del procés participatiu:

El procés de participació ha constat de tres sessions de treball, en què es van fer les propostes per al futur edifici, se'n van valorar els avantatges i es prioritzaran els diferents serveis.

L’objectiu del procés de participació era arribar, després de la tercera sessió de treball, a un consens entre les associacions de veïns i les entitats per fer una proposta final al Districte. El Districte de Sant Martí donarà compte de tota la feina feta durant el procés participatiu al Consell de Barri el mes de juny.

 

Prioritats del projecte:

El projecte de remodelació prioritza aspectes com la connectivitat entre els barris de les Corts i Sants-Montjuïc, l'espai de jocs infantils i la il·luminació. La proposta, molt esperada pels veïns, recull les seves aportacions vehiculades mitjançant un procés participatiu obert.

Les Corts i Sants-Montjuïc han tancat el procés participatiu per a la remodelació de la plaça del Centre, on s'han recollit les aportacions veïnals per fer la reurbanització d'aquesta plaça compartida entre els dos districtes. El projecte contempla actuar de manera integral, tant a la banda les Corts com a la banda Sants-Montjuïc, i ampliar l'espai ocupat actualment per aquesta plaça, de manera que se'n millora la connectivitat i la interrelació entre els barris de les Corts i Sants, especialment en l'àmbit d'influència de l'eix comercial compartit pels dos districtes.

Les obres, que tindran una durada de sis mesos, començaran el darrer trimestre de l'any i tenen un pressupost estimat de 1,9 milions d'euros.

 

Millores previstes:

El nou projecte, que ja es troba en fase de redacció per part de l'Ajuntament, permetrà ampliar la zona de jocs infantils, la qual tindrà més superfície, més unitats de jocs marcats per edats i cautxú.

També s'amplien els dos passos de vianants actuals, els quals tindran 7 metres d'ample cadascun, i s'instal·laran baranes de vidre a l'accés al metro.

Així mateix, s'implantaran elements smart a la plaça, a més de renovar del tot l'enllumenat, amb fanals que segueixen els criteris del Pla Director d'il·luminació, amb LED de llum blanca i més il·luminació als espais d'estada per a vianants.

Tal i com ha apuntat el tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà i regidor de les Corts, Antoni Vives, "les prioritats s'han definit d'acord amb el procés d'implicació veïnal". Vives ha destacat que "durant molt temps en aquesta plaça la prioritat han estat els vehicles, però, tot i això, ha mantingut la seva marcada personalitat". "El que volem fer és potenciar aquesta personalitat", ha afegit.

El projecte manté l'accés als pàrquings particulars i obre la possibilitat de convocar un concurs per instal·lar un element escultòric que atorgui personalitat a la plaça. Pel que fa a la vegetació, s'instal·laran parterres més grans i s'hi col·locarà una font més, perquè n'hi hagi una a cada part de la plaça.

Fitxa del procés

Data final:
30/04/2014
Àrees involucrades:
Barris de les Corts i de Sants
Entitats o organismes involucrats:
Districte de les Corts